🌙 Ramadan blogs

🌙 Ramadan blogs

In de Ramadan blogs neemt Nihma Ezzarkouni ons mee in het thema Ramadan. In haar blogs kaart Nihma verschillende onderwerpen aan die voor haar persoonlijk -maar ook voor de moslimgemeenschap- belangrijk zijn in deze maand van aanbidding en bezinning. Zo hoopt zij een beeld te schetsen van deze betekenisvolle tijd die voor de buitenwereld niet altijd te plaatsen valt.

 

🌙 Ramadan blog 1: Met de wil van Allah

De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. In deze maand is de Koran -het Heilige boek voor de moslims- neergezonden en daarom wordt de Ramadan ook wel de maand van de Koran genoemd.

Maar de Ramadan staat bij de meeste mensen alleen bekend om het vasten. Het is ons namelijk opgedragen om tussen zonsopgang en -ondergang niet te eten en te drinken en ons te onthouden van seksuele begeerten.
Dit is -wanneer goed uitgevoerd- een uitdagende oefening van zelfdiscipline en de maand beloont velen daardoor met nieuwe gewoonten en inzichten.

De Ramadan staat in feite in het teken van aanbidding en bezinning. Maar de mensen in mijn omgeving verbazen zich vooral over de lange uren zonder eten en vooral drinken. Het wordt gezien als een tijd van afzien. En medelevend worden mij geregeld vragen gesteld als: “Hoe doe je dat eigenlijk, zo een hele dag?” “Maar is werken zonder wat te drinken dan niet gevaarlijk?”

Ik zie het zelf eigenlijk als een tijd van rust en reflectie. En ik zal nooit ontkennen dat het lichamelijke aspect een uitdaging is. Vooral in de eerste week, dan mis ik mijn dagelijkse kop koffie het meest. De afweging is echter zo gemaakt. Ik ruil met alle liefde die kop koffie in voor de momenten van samenhorigheid, reflectie en de connectie met God.

Het is dan even inkomen, maar mocht je je afvragen: “Hoe doet ze dat nou eigenlijk, zo een hele dag?” Met de wil van Allah 😉

Nihma Ezzarkouni
instagram: @nihmaschrijft

———

Ik heb mij laten vertellen dat er vanuit de Christelijke traditie ook gevast wordt en dat dat dit jaar in dezelfde periode valt als de Ramadan!
Zijn er lezers die hieraan meedoen of ooit eerder hebben meegedaan?
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

 

🌙 Ramadan blog 2: Bewijsdrang

Ik heb dit jaar voor het eerst wat overuren opgenomen en vrije dagen aangevraagd voor de Ramadan. De afgelopen jaren heb ik volledig doorgewerkt, zowel onregelmatig als regelmatig. En ik moet zeggen dat dit zonder problemen ging.

Maar ik kom er nu achter dat ik al die tijd geprobeerd heb te bewijzen aan mijn omgeving- en vooral collega’s- dat de Ramadan helemaal geen moeilijke maand is. Dat ik net zo hard of nog harder kan werken zonder mijn lunch of avondeten. (Ik kan in ieder geval geen last krijgen van een afterdinner dip.) En dat ik mij net zo goed kan concentreren zonder die dagelijkse kop koffie.

Dat is alleen nooit de bedoeling geweest van deze maand. Zoals ik in mijn vorige blog omschreef, staat vooral aanbidding centraal. En daar vind je geen tijd voor als je vier avonddiensten in de week werkt. Dit besef is voor mij misschien wel onderdeel van een grotere zelfontwikkeling, maar ik denk dat het goed is om bij stil te staan. Voor iedere vastende moslim. De opdracht is niet: ga net zo hard door met je dagelijkse bezigheden, maar eet en drink niet. De opdracht is: zoek een connectie met het woord van God door jezelf te ontdoen van alle afleidingen en begeerten.

Neem daar vooral je tijd voor. De drempel is niet zo hoog als dat wij hem zelf inschatten. Onze collega’s en werkgevers weten vaak gewoonweg niet hoe dat zit met de Ramadan. Ga het gesprek aan. En voor de collega’s en werkgevers: stop vooral niet met het vragen of we dan echt geen slokje water mogen. Jullie interesse is een mooie mogelijkheid om het gesprek te starten. En ik ken geen moslim die niet met liefde over zijn geloof vertelt.

Nihma Ezzarkouni
instagram: @nihmaschrijft

 

🌙 Ramadan blog 3: Grote ogen

“Ja, maar ‘s avonds gaan jullie los toch? “

Deze vraag – of eigenlijk moet ik zeggen- dit verwijt, krijg ik elk jaar opnieuw. Veel mensen verbazen zich over de uitgebreide gerechten en zoete lekkernijen die worden klaargemaakt in de Ramadan. Als je vast om mee te voelen met de armen, waarom zou je dan ‘s avonds alles eten waar een arm persoon enkel van kan dromen?

Ik snap dat dit hypocriet overkomt. En ik denk dat het goed is om te zeggen dat dit uitgebreide tafelen gedurende de Ramadan niet wordt aangemoedigd vanuit de Islam. De profeet Mohamed (vrede zij met hem) was een minimalistische man en heeft hier nooit toe aangespoord.

Maar de ramadan wordt door de gemeenschap ervaren als een feestmaand.
Het is een maand waarin er ultieme vergeving is. Een maand waarin iedereen samenkomt om God te aanbidden. Dat zijn nou eenmaal redenen om blij te zijn. En bij blijdschap hoort -zoals in veel culturen- lekker eten! Daarnaast denk ik dat we overdag – zoals mijn moeder in het Berbers zou zeggen- grote ogen krijgen van de honger. Je wil nou eenmaal alles hebben als je niets mag!

Het meevoelen met de armen is ook maar een bijkomstigheid van het vasten in de Islam. We geloven dat Allah eenieder zal voorzien, als het niet in het wereldse is dan in het hiernamaals. Het vasten is voor Allah, als een vorm van aanbidding.

En uiteraard wordt liefdadigheid aan de minder bedeelden aangemoedigd, hierover meer in de volgende blog!

Nihma Ezzarkouni
instagram: @nihmaschrijft

 

🌙 Ramadan blog 4: Aalmoes

In de islam is liefdadigheid een veel terugkomend begrip. In mijn vorige blog legde ik het verband dus het vasten en het meevoelen met de armen. Dat het vasten hier uiteraard wel voor zorgt, maar dat het niet het hoofddoel van de Ramadan is.

Voor de armen, behoeftigen en wezen is in de islam altijd wel aandacht. Ook wanneer het geen Ramadan is. Zo gebiedt de Koran iedere moslim met een bepaald vermogen– dit jaar ligt die grens rond de vijfduizend euro- om 2.5% hiervan te doneren aan een van de bovengenoemde categorieën. Dit heet Zakaat en moet op jaarlijkse basis.

Tijdens de Ramadan heeft het geven van een aalmoes extra waarde. Vooral in de laatste tien nachten. Er worden veel inzamelingen gestart en de gemeenschap doneert massaal.

Deze vrijwillige vorm van doneren wordt Sadaqa genoemd. Daarnaast is er nog een vorm van Zakaat (verplichte aalmoes) in de Ramadan. Dit is een vastgesteld bedrag per vastend persoon dat voor het begin van Eid ul Fitr (het Suikerfeest) gedoneerd moet worden. Dit bedrag zit vaak tussen de vijf en zeven euro. Het islamitisch vasten is dus niet per se bedoeld om mee te voelen met de armen en behoeftigen. Maar er wordt veel aangemoedigd en gedaan om hen mee te laten delen in ons geluk.

Vrijgevigheid wordt in de islam ook verder veel aangemoedigd. In de Koran wordt herhaaldelijk gesproken van geven en delen omwille van Allah en de waarde hiervan. Daarnaast luidt een welbekende uitspraak van de profeet Mohamed (vrede zij met hem): “Sadaqa vermindert het vermogen niet, maar vermeerdert het.”

Hier zijn tegenwoordig verschillende versies van. Denk aan het gezegde: ‘delen is vermenigvuldigen’.

 

Nihma Ezzarkouni

Instagram: @nihmaschrijft

——

Dit is de laatste Ramadanblog alweer! Ik vond het erg leuk om deze stukken te schrijven en ben eigenlijk wel benieuwd naar wat jullie ervan vonden. Zijn er dingen die je hebt geleerd van deze blogs? Of juist dingen die je je nu afvraagt?

Laat het weten!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie