Over ons

Stichting Kaapse Kringen verbindt op Katendrecht en Wilhelminapier

 

Er gebeurt veel op de Kaap en de Wilhelminapier. Met al het beton-, staal en steengeweld dat op ons afkomt en met de nieuwe plannen voor de Rijnhaven en de pols, zet De Kaapse Kringen zich in om het oude ‘dorp’ Katendrecht te behouden voor iedereen. Het dorp met een gemixte bevolkingssamenstelling in cultuur, kleur, inkomen en opleiding. Waar veel cultuur te beleven is, met scholen die bijzondere dingen doen voor de kinderen en de buurt en waar veel eigenzinnige ondernemers huizen. Het dorp met een eigen smoel.

 

Kunnen wij die uniciteit van de Kaap als kracht inzetten? Samen met de Wilhelminapier een internationale plek vormen, waar iedereen zich thuis voelt, waar kleine restaurantjes zijn uit alle windstreken, een eigenwijs ‘eiland’ in Rotterdam. Een plek waar ook mensen met een kleine portemonnee kunnen blijven wonen en waar renovaties of nieuwbouw niet leiden tot vertrek van de oorspronkelijke bewoners of hun kinderen. Waar de kennis van nieuwkomers gekoppeld wordt aan de mensen en organisaties die dat nodig hebben. Waar we gezamenlijk een gebaar naar ‘de Coolsingel’, de ontwikkelaars en woningbouwverenigingen maken voor ondersteuning om ons doel te bereiken.

 

Kunnen wij een voorbeeldwijk worden voor andere plekken in Rotterdam? “Bescheiden” doelstelling? Maar je moet durven als je op de Kaap woont!

 

Kaapse Kringen werkt samen met lokale organisaties, ondernemers en buurtgenoten om activiteiten te organiseren die mensen samenbrengen. Zo is er het initiatief voor de Kaapse markt, de dodenherdenking op 4 mei, het vliegerfestival op de Chinese feestdag Qingming, Keti Koti, samenkomst voor de iftar, Kerstfestiviteiten en het project ‘Joden van de Kaap’. Samen vieren en herdenken we.

 

De stichting Kaapse Kringen is zonder winstoogmerk. De bestuurders van de stichting zetten zich vrijwillig in en ontvangen geen beloning. Alleen daadwerkelijk gemaakte kosten, zoals reiskosten, worden eventueel vergoed.

 

Ons bestuur bestaat uit:

  • Marianne Ketting – Voorzitter
  • Geert-Jan Haveman – Penningmeester

Marianne Ketting

 

In 1949 werd ik geboren op de plek waar nu het Verhalenhuis Belvedere is gehuisvest. In 1969 ben ik vertrokken en intussen in 2019 teruggekeerd. Ik woon nu 200 meter van mijn geboortehuis.

 

Ik heb mijn jeugd hier doorgebracht met veel ruimte, zwemmen in de Maas, spelen in de Grote Speeltuin, tenten bouwen ‘Aafje aan de bezemsteel’ spelen.

 

De route langs het ‘Pontegat’ naar de kop van Katendrecht is mijn favoriete plek. Altijd schitterend uitzicht, zowel overdag als ’avonds. De mooiste plek ever.

 

Ik vind alle ondernemers die de Kaap hebben aangedurfd goed, maar onze favoriet is Bistro du Bac. Als je niet naar Parijs kunt, ga je daar gewoon eten.

 

Voor mij komen veel herinneringen terug, vooral het water. Katendrecht is omarmd door de Maas. De getijden geven het iets eeuwigs. Verder heb je hier weer alles wat je hartje begeert. Midden in de stad, maar toch een dorp.

 

Ik zet me in voor Kaapse Kringen omdat ik het niet kan laten. Ik heb, waar ik ook woonde, geprobeerd om me maatschappelijk nuttig te maken. De bouwers zetten de huizen neer, maar de Kaapse Kringen probeert een wijk van te maken. Mensen te koppelen. Wij proberen het ‘cement’ te zijn tussen de bewoners. Oud en nieuw.

Geert-Jan Haveman

 

Ik ben in 1956 geboren in de Mijnsherenlaan. Daar liep toen nog geen Metro door en rond de Maashaven waren nog volop havenactiviteiten en industrie. Katendrecht had met name voor niet- kapenezen een zekere reputatie.

 

Een groot deel van mijn leven heb ik ik andere steden gewoond en gewerkt. Rotterdam bleef echter altijd trekken en sinds mei vorig jaar woon ik met mijn vrouw Miriam Kaptein op de Kaap. Op het meest westelijke puntje met uitzicht op de Nieuwe Maas, de SS Rotterdam, de Waalhaven en de rest van Zuid. Als watersporter was het wonen aan het water altijd het ultieme streven en dat is dus gelukt. Wonen op Katendrecht betekent wonen in een echte stad en tegelijkertijd op een dorp, waar mensen je nog groeten als je de hond uitlaat en dat niet alleen door mede hondenbezitters. Waar je kunt uitgaan op het dorp, maar met de fiets of watertaxi/bus ook zo in het centrum van de stad bent.

 

Rotterdam is een levende stad die in de afgelopen decennia enorme veranderingen heeft doorgemaakt. Waar de haven in de meeste andere havensteden ter wereld volledig uit de stad is verdwenen, is die in Rotterdam nog steeds aanwezig. Ook onze wijk is door alle nieuwbouw en nieuwkomers enorm veranderd. De Maashaven is na de aanleg van nieuwe steigers weer een levendige binnenvaarthaven, de haven- en industriecomplexen zijn echter voor een groot deel vervangen door nieuwe woongebouwen.

 

Ondanks al die veranderingen is er toch ook nog veel over van het oude Katendrecht, met zijn uit alle windstreken afkomstige bevolking, waar arm & rijk en jong & oud door elkaar wonen. Die diversiteit is een van de redenen waarom we hier zijn komen wonen. Dat willen we dus vasthouden. Dat is een belangrijke doelstelling van de “Kaapse Kringen”, daarom heb ik dus graag ja gezegd toen ik gevraagd werd toe te treden tot het bestuur en mij als vrijwilliger in te zetten voor het behoud van een levendige wijk, waarin iedereen zich thuis kan voelen.