Over ons

Stichting Kaapse Kringen verbindt op Katendrecht en Wilhelminapier

 

Er gebeurt veel op de Kaap en de Wilhelminapier. Met al het beton-, staal en steengeweld dat op ons afkomt en met de nieuwe plannen voor de Rijnhaven en de pols, zet De Kaapse Kringen zich in om het oude ‘dorp’ Katendrecht te behouden voor iedereen. Het dorp met een gemixte bevolkingssamenstelling in cultuur, kleur, inkomen en opleiding. Waar veel cultuur te beleven is, met scholen die bijzondere dingen doen voor de kinderen en de buurt en waar veel eigenzinnige ondernemers huizen. Het dorp met een eigen smoel.

 

Kunnen wij die uniciteit van de Kaap als kracht inzetten? Samen met de Wilhelminapier een internationale plek vormen, waar iedereen zich thuis voelt, waar kleine restaurantjes zijn uit alle windstreken, een eigenwijs ‘eiland’ in Rotterdam. Een plek waar ook mensen met een kleine portemonnee kunnen blijven wonen en waar renovaties of nieuwbouw niet leiden tot vertrek van de oorspronkelijke bewoners of hun kinderen. Waar de kennis van nieuwkomers gekoppeld wordt aan de mensen en organisaties die dat nodig hebben. Waar we gezamenlijk een gebaar naar ‘de Coolsingel’, de ontwikkelaars en woningbouwverenigingen maken voor ondersteuning om ons doel te bereiken.

 

Kunnen wij een voorbeeldwijk worden voor andere plekken in Rotterdam? “Bescheiden” doelstelling? Maar je moet durven als je op de Kaap woont!

 

Kaapse Kringen werkt samen met lokale organisaties, ondernemers en buurtgenoten om activiteiten te organiseren die mensen samenbrengen. Zo is er het initiatief voor de Kaapse markt, de dodenherdenking op 4 mei, het vliegerfestival op de Chinese feestdag Qingming, Keti Koti, samenkomst voor de iftar, Kerstfestiviteiten en het project ‘Joden van de Kaap’. Samen vieren en herdenken we.

 

De stichting Kaapse Kringen is zonder winstoogmerk. De bestuurders van de stichting zetten zich vrijwillig in en ontvangen geen beloning. Alleen daadwerkelijk gemaakte kosten, zoals reiskosten, worden eventueel vergoed.

 

Ons bestuur bestaat uit:

  • Geert-Jan Haveman – penningmeester
  • René Bouwmeester – algemeen bestuurslid

Geert-Jan Haveman

 

Ik ben in 1956 geboren in de Mijnsherenlaan. Daar liep toen nog geen Metro door en rond de Maashaven waren nog volop havenactiviteiten en industrie. Katendrecht had met name voor niet- kapenezen een zekere reputatie.

 

Een groot deel van mijn leven heb ik ik andere steden gewoond en gewerkt. Rotterdam bleef echter altijd trekken en sinds mei vorig jaar woon ik met mijn vrouw Miriam Kaptein op de Kaap. Op het meest westelijke puntje met uitzicht op de Nieuwe Maas, de SS Rotterdam, de Waalhaven en de rest van Zuid. Als watersporter was het wonen aan het water altijd het ultieme streven en dat is dus gelukt. Wonen op Katendrecht betekent wonen in een echte stad en tegelijkertijd op een dorp, waar mensen je nog groeten als je de hond uitlaat en dat niet alleen door mede hondenbezitters. Waar je kunt uitgaan op het dorp, maar met de fiets of watertaxi/bus ook zo in het centrum van de stad bent.

 

Rotterdam is een levende stad die in de afgelopen decennia enorme veranderingen heeft doorgemaakt. Waar de haven in de meeste andere havensteden ter wereld volledig uit de stad is verdwenen, is die in Rotterdam nog steeds aanwezig. Ook onze wijk is door alle nieuwbouw en nieuwkomers enorm veranderd. De Maashaven is na de aanleg van nieuwe steigers weer een levendige binnenvaarthaven, de haven- en industriecomplexen zijn echter voor een groot deel vervangen door nieuwe woongebouwen.

 

Ondanks al die veranderingen is er toch ook nog veel over van het oude Katendrecht, met zijn uit alle windstreken afkomstige bevolking, waar arm & rijk en jong & oud door elkaar wonen. Die diversiteit is een van de redenen waarom we hier zijn komen wonen. Dat willen we dus vasthouden. Dat is een belangrijke doelstelling van de “Kaapse Kringen”, daarom heb ik dus graag ja gezegd toen ik gevraagd werd toe te treden tot het bestuur en mij als vrijwilliger in te zetten voor het behoud van een levendige wijk, waarin iedereen zich thuis kan voelen.

René Bouwmeester

René Bouwmeester

 

Mijn naam is René Bouwmeester en woon sinds 2023 met Carlie in Katendrecht. Daarvoor woonden we in de Provenierswijk. Ik heb twee volwassen en werkende kinderen die ook in Rotterdam wonen, al werken ze in onze hoofdstad. Vanaf mijn studie aan de Erasmus Universiteit woon ik in Rotterdam en ben ik er altijd blijven wonen. De dynamiek en mentaliteit van Rotterdam is me op het lijf geschreven. Ik heb lang een eigen communicatiebureau in het centrum van de stad gehad, maar werk nu als zelfstandig marketing-communicatiestrateeg via mijn Strategiepraktijk. Vanuit mijn eigen huis met uitzicht op de Maashaven 😀.

 

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te sporten (bootcamp bij de SS Rotterdam, zwemmen in het nieuwe zwembad of Rijnhaven, tennis in Vreewijk) en ga ik graag naar film en concerten.

 

Ik ben in het bestuur van Kaapse Kringen gekomen, omdat ik het belangrijk vind dingen in én voor de stad te doen. En dan is het helemaal mooi als dat in je eigen, nieuwe buurt kan. De Kaap is een bijzondere wijk, door de historie, door de ligging en door alle ontwikkelingen die nog steeds plaatsvinden. Ik vind het belangrijk dat de wijk voor iedereen een plezierige en warme plek is om te wonen en te leven. Maar dat gaat niet vanzelf, daar zullen we allemaal moeite voor moeten doen. Om elkaar te ontmoeten, om samen te leven, om samen te werken. Daar probeer ik mijn steentje aan bij te dragen.

 

Ik voel me niet alleen betrokken bij Katendrecht, maar help ook graag de stad een stukje mooier te maken. Wat dat laatste betreft: Ik ben onder andere toezichthouder bij O. Festival for Opera. Music. Theatre. en bij de Kunstuitleen Rotterdam en ik ben voorzitter van de Stadsjury van CityLab010.

 

Tot slot, wat een mooie bijvangst. Na alle jaren dat ik al hartstochtelijk fan ben, woon ik eindelijk in Feijenoord!