Terugblik op 2021

Terugblik op 2021

Het jaar 2021 was, net als 2020, voor veel organisaties op Katendrecht, het jaar van ‘uitstellen en afstellen’. Heel veel mooie projecten konden niet doorgaan vanwege de Covid19-maatregelen.

Ons plan om met alle scholen de Jeruzalem Challenge te organiseren tijdens KetiKoti ging niet door, Wie weet, volgend jaar? Eventueel met eigen improvisaties van onze Kaapse Kids.

Ook het Iftar-feest en Diwali konden niet doorgaan.

De Joden van de Kaap 1940-1943

Maar we hebben niet bij de pakken neergezeten. Nadat wij in 2020 alle Joodse buurtgenoten hebben gevonden in de archieven, werden op de 4 mei-herdenking – die wij voor de tweede keer organiseerden – voor het eerst de namen van de vermoorde Joodse Katendrechters opgelezen op zes plekken op de Kaap. Ook dit jaar weer voorafgegaan door blazers die het sein Taptoe en het Wilhelmus ten gehore brachten.

Leerlingen van de basisscholen De Schalm en De Globetrotter hebben zelfgeschreven gedichten voorgedragen. Hoewel we windkracht 7 en harde regen moesten trotseren, werd het toch een zeer gedenkwaardige herdenking.

Ook zijn onze ‘archieftijgers’ Cora de Roon en Han de Bruijne aan de slag gegaan met naar boven halen van de familieverhalen van de Joden. In totaal twintig families. Rob Snijders van JoodsErfgoedRotterdam.nl en JoodsErfgoedAmsterdam.nl deed de eindredactie.

De eerste verhalen zijn nu gepubliceerd op https://www.joodserfgoedrotterdam.nl/project-joden-van-de-kaap/  Vóór 4 mei 2022 zullen alle verhalen zijn gepubliceerd.

De Kaap 2030

Met deze denktank praten wij met de gemeente, de woningbouwvereniging en andere partijen over de toekomst van Katendrecht. Wij proberen zoveel mogelijk winkelpanden die vrij komen een bestemming te geven als winkel, of een andere ‘publieke’ functie. De samenwerking gaat heel goed en wij hopen begin 2022 meer te delen.

De Kaap-app

En dan natuurlijk de Kaap-app, waar intussen honderden Katendrechters elkaar treffen, waar de Wijkraad en Gemeente hun mededelingen kwijt kunnen. Wij hopen volgend jaar de 2000 deelnemers te halen!! Meld je aan via mail: kaap-app@kaapsekringen.nl of scan de QR-code.Je kunt ons ook vinden op Facebook en Instagram. Volg ons daar vooral!

De Kaapse Markt!

We werken, samen met de Biz en de Gemeente aan het realiseren van een internationale food markt. Een markt voor alle culturen en portemonnees van de Katendrechters. Surinaamse, Turkse, Marokkaanse Nederlandse, Chinese en vele andere marktkooplui zullen hier hun waar aanbieden. Groenten, fruit, vis, kaas, brood, bloemen, noem maar op. Er kan gegeten worden en de horeca van het Deliplein, waar de markt wordt gehouden, werkt enthousiast mee. En misschien komt het Kaapse Koor wel optreden!

Het wordt een wekelijkse markt op vrijdag van 12.00 tot misschien wel 20.00 uur!

 

2022

Komend jaar gaan wij door met het organiseren van de culturele of religieuze feesten met en voor de Katendrechters.

QingMing

Vroeger woonde PoppeJantje op Katendrecht. Hij repareerde poppen, maar hij maakte ook prachtige Chinese vliegers met prachtige beschilderingen. In april is het Chinese QingMing festival, het Chinese ‘Allerzielen’. Dit gaat gepaard met een groots vliegerfestival. Om het erfgoed te van de Chinezen op de Kaap te eren, gaan wij met de lagere scholen echte Chinese vliegers maken. Het materiaal komt ook echt uit China. Wij vragen locale kunstenaars om een eigen ontwerp te maken. Uit China hebben wij een draak gekregen van wel 15 meter!! De kinderen kunnen in workshops op school leren hoe ze de vliegers kunnen maken. Wat zal dat een mooi feest worden. De workshops worden begeleid door Chinese kunstenaars.

4 mei-herdenking

Voor de derde keer wordt de 4 mei-herdenking georganiseerd. Het volledige programma kunnen jullie volgen op Facebook, instagram en de website. Misschien kan het nieuwe Kaapse Koor wel komen zingen.

Keti Koti

Hopelijk kunnen wij volgend jaar wel KetiKoti organiseren. In elk geval wordt 2023 groot feest. Dan wordt 165 jaar bevrijding van de slavernij gevierd. De Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst heeft ons gevraagd met de organisatie van de festiviteiten voor de hele stad mee te doen en vooral natuurlijk op de Kaap. Iftar, Diwali en andere feesten, we gaan het beleven.

En verder?

De Kaap 2030 gaat natuurlijk full swing door. Wij willen niet dat Katendrecht een yuppenwijk wordt. Iedereen moet hier kunnen wonen. Ook de kinderen van de Oude Katendrechters!!

Maar nu! Dit alles kan niet zonder dat Katendrechters zich ook inzetten. Het is niet de bedoeling dat je langs de kant gaat zitten klappen, want dan gebeurt er niets. Zet je in voor de Kaap, voor onze prachtige multiculturele gemeenschap. Samen maken wij het mooier en leuker op Katendrecht!

 

 

Foto: Engin Akyurt via Unsplash

 

Tags:
Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie