Eerste Katendrechts Vliegerfestival

Eerste Katendrechts Vliegerfestival

Op 10 april 2022 organiseren we het eerste Katendrechtse Vliegerfestival, ter ere van het Chinese Qingming Festival. Om 14.00 uur verzamelen we bij Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1, Katendrecht. Chinese trommelaars begeleiden ons naar de kop van de Kaap.

 

Met ons vliegerfestival willen wij het Chinese erfgoed op Katendrecht onder de aandacht brengen. Rond 1910 kwamen de eerste Chinezen op Katendrecht wonen om in de havens en op de schepen te werken. Ze werkten hard, waren echte doorzetters en bovendien goedkoop. Ze openden al snel restaurants en logementen. Rond 1920 was Katendrecht het grootste Chinatown van Europa! Op Katendrecht woonde ‘Poppen Jantje’. Hij repareerde poppen, maar maakte ook prachtige Chinese vliegers, waar de kinderen mee konden vliegeren op de punt van de Kaap, waar het altijd waait.

 

Vliegeren werd een heel populaire vorm van recreatie in de lente, vooral gedurende het Qingming Festival dat rond 5 april plaats vindt. Het is de dag waarop Chinezen bij wijze van eerbetoon de graven van hun voorouders schoonmaken, zoals Allerheiligen. De weersomstandigheden rond Qingming zijn meestal erg geschikt om te vliegeren. Met de vliegers gedenken de Chinezen de familieleden van ‘ver weg’. Zoals de Chinese kunstenares Sofie Xie het beschreef: “met het touw in je hand en de vlieger hoog in de lucht, voel je even de band met overleden familieleden”.

 

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie